NO

Teknik

Vi testar programmering på Scratch! Första projektet blir att testa göra ett eget spel som heter ”Bug Race”, du når instruktionen genom att trycka HÄR.

NO-koll: Naturen på Hösten

Torsdag vecka 10 (7/3) är det dags för NO-koll på området ”Naturen på hösten”. Vi har arbetat med instuderingsfrågor i skolan som är viktiga att kunna svara på inför NO-kollen. Träna gärna även hemma på att svara på frågorna så utförligt som möjligt. Svaret på frågorna går att hitta på angiven sida i NO-boken som går att lyssna på hemifrån via Skolportalen (länk) och Inläsningstjänst. Tryck på ”Elever och lärare hemifrån” och logga in med samma uppgifter som till skoldatorn. Leta sedan upp ”Inläsningstjänst” så loggas du in automatiskt via Skolportalen.

Tips! På onsdagar är det studieverkstad 13.30-15.00. Anmälan sker till lärare på måndagen. Passa gärna på att vara med och träna inför NO-kollen.

FÅGELBOKEN

Här ska du gå in för att komma till den digitala fågelboken när du arbetar med extrauppgiften. Tryck på bilden för att komma till fageln.se

QUIZLET. Ord och begrepp till vårt arbetsområde ”Skogen”

Träna på ord och begrepp som hör till skogen. Tryck på bilden för att komma till träningen. Lycka till!

URSKOGEN

Fiby urskog är ett naturreservat utanför Uppsala. För tillfället är det förbjudet att besöka skogen. Tryck på bilden, som tar dig till Länsstyrelsens hemsida, för att ta reda på varför och för att lära dig mer om urskogen.

Ta reda på:

Vilka djur trivs i urskogen?

Hur gamla är Upplands äldsta aspar?

Hur ofta har det, ungefär, brunnit i Fiby urskog? Varför började det brinna den senaste gången?

Vilket år blev Fiby urskog ett naturreservat?

Skriv ner tre regler eller föreskrifter som gäller i Fiby urskog.

Rovdjur och bytesdjur

Ett rovdjur är ett djur som äter kött, som jagar andra djur för att få mat. Alltså en toppkonsument. Bytesdjuren är oftast växtätare, konsumenter. Rovdjuren och bytesdjuren har olika egenskaper. Ett rovdjur har till exempel vassa tänder och klor. De kan även vara bra på att smyga. Varför tror du att rovdjuren behöver vara bra på att smyga? Bytesdjuren har bra hörsel och är snabba. Hur kan ett bytesdjur undvika att bli uppäten? Titta på filmen om räven. Hur går det till när den jagar sork som lever under snön? Får räven tag i sitt byte eller får den gå hungrig?

Faktatexter om djur.

När du skriver en faktatext är det viktigt att det som du skriver är sant, man får inte hitta på eller skriva om hur man tror att det är. Du behöver kunna hänvisa till en källa. Om du trycker på bilden så kommer du till en faktasida om djur. Du ska skriva om ett djur som finns i våra svenska skogar, välj själv. Använd tankekartan i arbetshäftet för att förbereda dig. Texten skriver du i ditt skrivhäfte

Bild lånad från www.bilderochfakta.se

Näringskedjor, näringspyramider och näringsvävar.

Den här veckan ska vi prata om näringskedjor. Du kan förbereda dig genom att titta på filmerna eller repetera lite senare.